Sivut

20 tammikuuta 2022

Kuin muinoin Faarao

Lähimmäisenrakkaus, kristityn salainen ase?

Siitä on varmaan tehty jos jonkinlaisia tulkintoja, mutta sekaan mahtuu varmaan yksi lisää. Sitä on käytetty usein sellaisissa asianyhteyksissä, joissa odotetaan tai pikemminkin velvoitetaan kristittyjen erityisesti olevan esimerkillisiä toisen ihmisen huomioon ottamisessa ja pyyteettömässä auttamisessa. Viimeiseen 20 -30 vuoteen sitä ei juuri ole käytetty, kunnes nyt yllättäen sellaista pitäis ruveta käyttämään, kun muuten ei saada yhteiskuntaa järjestykseen.

Suomen kielisestä Raamatusta tuota sanaa ei löydy, mutta lähimmäisen rakastaminen mainitaan mm. silloin kun eräs lainoppinut kiusasi Jeesusta kysyessään mitä hänen pitäisi tehdä päästäkseen taivaaseen. Jeesus teki tapansa mukaan vastakysymyksen ja tiedusteli ”viisaammaaltaan” mitä kirjoitukset sanovat. Ja vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä:

"Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi". (Luuk.10:27)

Me tunnemme tuon kohdan Rakkauden kaksoiskäskynä.

Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa, tässä: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi" (Gal.5:14)

Olenko menettänyt taivaspaikan kun en millään kykene tähän? Jeesus osoitti meille laventamalla ja supistamalla, ei kumoamalla, näitä käskyjä ja lakeja, niin ettei kenelläkään ole muuta mahdollisuutta niiden edessä kuin todeta, että en kykene (enkä taida edes haluta) toteuttaa yhtäkään käskyä, saati kaikkia yhdessä kuten tässä kaksoiskäskyssä.

Taivaspaikka saavutetaan vain uskomalla Jeesuksen sovitustyö. Hän on täyttänyt lain.

Me ihmiset pystymme kyllä käyttämään järkeämme ja taitojamme ja varallisuutta, jonka olemme yksi Jumalalta saaneet, toinen toisen huomioimiseen ja auttamiseen. Mutta, jotta siitä tulisi muutakin kuin villasukka tai kolehtihaavi täyteen, niin me tarvitsemme rakkautta. Ja koska Jumala on Rakkaus ja tie Jumalan tykö käy Jeesuksen kautta tarvitsemme Pyhää Henkeä työkaveriksemme. Silloin työmme kantaa hedelmää ja sitä voidaan arvioida sanalla ”lähimmäisenrakkaus”.

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti