Sivut

16 lokakuuta 2021

Hääpuku

Hieman on nuoresta miehestä ja miksei näin vanhempanakin ollut vaikea asettua morsiamen rooliin, jota aina silloin tällöin hengellisissä teksteissä näkyy ja johon Jeesuksen seuraajia verrataan.

Mistä tämä vertaus on peräisin?

Tässä Jeesus nimeää itsensä yljäksi eli sulhaseksi:

Eiväthän häävieraat voi paastota silloin, kun ylkä on heidän kanssaan? Niin kauan kuin heillä on ylkä seurassaan, eivät he voi paastota.

Mark. 2:19

Tämä siis liittyi siihen kun Jeesusta ja hänen opetuslapsiaan moitittiin juomareiksi ja syömäreiksi, he tekivät sen vieläpä väärässä seurassa kaiken maailman syntisten kanssa ja väärän aikaan, kun eivät noudattaneet edes sapatin sääntöjä.

Siion, jota nimitystä käytetään Jumalan valitusta kansasta, sai profeetta Jesajan kautta Herralta uuden lempinimen, morsian:

Sillä niin kuin nuori mies ottaa neitsyen avioksi, niin sinun lapsesi ottavat sinut omaksensa; ja niin kuin ylkä iloitsee morsiamesta, niin sinun Jumalasi iloitsee sinusta.

Jes. 62:5

Varmasti kautta ihmisen historian sulhanen on saattanut olla pukeutunut hieman paremmin kuin muu miesjoukko häissä, mutta morsian sen sijaan on puettu parhaisiin vaatteisiin ja kaunistettu sulhasta varten, niin, että häävieraiden joukolle ei ole jäänyt epäselväksi kuka joukossa on morsian.

Minä iloitsen suuresti Herrassa, minun sieluni riemuitsee minun Jumalassani, sillä hän pukee minun ylleni autuuden vaatteet ja verhoaa minut vanhurskauden viittaan, yljän kaltaiseksi, joka kantaa juhlapäähinettä niin kuin pappi, ja morsiamen kaltaiseksi, joka on koruillansa kaunistettu.

Jes. 61:10

Myös tutussa vertauksessa kymmenestä neitsyestä, viidestä viisaasta ja viidestä tyhmästä esiintyy ylkä, eli Jeesus:

Mutta yö sydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.'

Matt. 25:6

Tämä kohta liittyy Jeesuksen paluuseen noutamaan omiaan. Silloin siis morsian, joka on valittu kansa, että myös se viisaiden ja ymmärtäväisten joukko, joka on ottanut Hänet ja Hänen sanansa vastaan ja jotka Herra löytää valvomasta ja odottamasta, pääsevät portista sisään iäiseen hääjuhlaan.

Haluathan sinäkin kuulua tuohon riemuitsevaan häävieraiden joukkoon.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti