Sivut

07 marraskuuta 2021

Suur aarre mulla on

 

On meillä aarre verraton, se kalliimpi on kultaa.

Näin alkaa Johan Ludvig Runeberg (1857) runo, säveltäjä Burkhard Waldisin (1553) nuotein se on veisattavissa virsikirjan virtenä 183.

Mitä Raamatusta löytyy sanalla aarre?

Niin Jeesus katsoi häneen ja rakasti häntä ja sanoi hänelle: "Yksi sinulta puuttuu: mene, myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaassa; ja tule ja seuraa minua".

Mark.10:21

Rinnakkaisjakeet ovat Matt.19:21 ja Luuk.12:22

Matteuksen ja Markuksen evankeliumeissa tämän kehotuksen sai muuan rikkaaksi mainittu nuorukainen. Mieli kaverilla synkkeni, koska hän ei vielä siinä vaiheessa ymmärtänyt sitä, että emme teoillamme tai tekemättä jättämisillämme saavuta paikkaa Jumalan valtakunnassa. Ainoastaan seuraamalla Jeesusta ja antamalla hänen auttaa meitä luopumaan niinkin vaikeasta asiasta kuin omasta vauraudesta ja omavaraisuudesta.

Sillä kuten Luukas jatkaa jakeessa 34:

Sillä missä teidän aarteenne on, siellä on myös teidän sydämenne.

Jotkut ovat tulkinneet tämän niin, että ovat oikeasti luopuneet omaisuudestaan ja ovat sitten ryhtyneet vaikka kerjäläismunkeiksi. Ehkäpä tuossa on jotain vapauttavaa ja ihailtavaakin. Ainakin meillä on paljolti näyttöä siitä miten raha (tai sen puute) voi turmella.

Mutta mitä on tuo toinen aarre, josta runoilija kertoo?

Ehkäpä vastaus löytyy näistä Paavalin sanoista:

Tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä.

Me olemme kaikin tavoin ahdingossa, mutta emme umpikujassa, neuvottomat, mutta emme toivottomat, vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut.

2.Kor. 4:7-9

Tai profeetta Jesajan sanomana:

Ja hän on sinun aikojesi vakuus, avun runsaus, viisaus ja ymmärrys; Herran pelko on oleva Siionin aarre.

Jes. 33:6


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti